20140627

29 iunie - Sf Petru si Pavel


Icoana Sf Petru si Pavel
Imbratisarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este tema uneia dintre icoanele pastrate de Traditia crestina, inca din primele zile ale crestinismului. Aceasta compozitie, rara, este de o deosebita frumusete, caldura si unitate.
Sfantul Apostol Petru era pescar din Betsaida, localitate de langa Marea Galileii. Mai inainte de a fi numit Apostol, acesta se numea Simon. Hristos si-a strans cei 12 ucenici incepand cu Andrei si Simon Petru, cei doi frati pescari. Apostolul Petru este cel mai batran dintre cei 12 Apostoli ai lui Hristos. Apostolul Petru a murit la data de 29 iunie 67, fiind rastignit cu capul in jos, la ordinul imparatului roman pagan Nero, pe locul unde se afla astazi Catedrala Sfantul Petru din Vatican, Roma.
Sfantul Apostol Pavel a fost un barbat iudeu, deosebit de invatat, fariseu si invatator de lege in iudaism. El a ucenicit langa marele Gamaliel, unul dintre cei mai intelepti dascali din vremea sa, si a ajuns unul dintre cei mai infocati persecutori ai crestinilor. Pana sa se intalneasca cu Hristos, acesta se numea Saul. Dupa convertirea la dreapta credinta crestina, el a devenit unul dintre cei mai infocati propovaduitori ai Imparatiei lui Hristos. Tot in Roma si la aceeasi data cu Sfantul Apostol Petru a murit si Apostolul Pavel, fiindu-i taiat capul. Aceasta moarte, considerata mai demna decat altele, i s-a acordat datorita cetateniei sale romane.

20140617

BARIC ... Dictionar de vin




Baric: (din fr. Barrique) butoi fabricat din lemn de stejar, cu o capacitate de 225 de litri (echivalentul a 300 de sticle sau a 24 de cutii a 12 sticle). Pentru alte tipuri de butoaie, cu alte capacitati sau fabricate din alte esente, se recomanda evitarea termenului de baric.

20140613

Printul Bibescu si domeniul Corcova


Anton Bibescu
In plină perioadă La Belle Epoque, prinţul Antoine Bibesco, Marcel Proust şi prietenii lor degustau la Paris vinurile de Corcova, în timp ce evocau florile de păr din acel loc mitic.

Anton Bibescu / Antoine Bibesco era un prinţ român născut la Paris pe data de 19 iulie 1878. 
Provenea dintr-o familie veche de boieri: tatal lui era Alexandru Bibescu (fiul domnitorului Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu 1842-1849) și avea sânge de Brâncoveni şi Basarabi în vene; mama sa era Elena Bibescu, descendentă din neamul cunoscuţilor politicieni Manolache Kostaki Epureanu, aflată în anturajul reginei Carmen Sylva

A fost avocat, diplomat, scriitor şi proprietar de pământ.