20150113

Arezan Babeasca Neagra 2013, surpriza de la M1.Crama Atelier


Arezan Babeasca Neagra M1.Crama Atelier pe www.vinpenet.ro
In primele zile ale lui 2015 echipa M1.Crama Atelier condusa de Razvan Macici are o intalnire traditionala la “crama mica” de la Murfatlar. Ei stabilesc viitoarea colectie de vinuri. Evenimentul este si un bun „antrenament” pentru noua campanie de recoltare ce incepe acum la Nederburg, in Africa de Sud, unde Razvan Macici este din 2001 Cellarmaster.

La M1.Atelierul, noua sala de degustare, s-au analizat peste 90 de probe de vinuri albe si rose, majoritatea din recolta 2014, exceptiile fiind cateva probe de Chardonnay din
recolta 2013.  Probele au venit din toate tancurile si baricurile Cramei Atelier: Riesling, Cramposie, Pinot Gris, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Traminer, Chardonnay, Muscat Ottonel.
Anul 2014 a fost dificil din punct de vedere viticol, insa vinurile albe au arome frumos definite si o structura bine reprezentata, mai ales datorita aciditatii ridicate si a unui volum alcoolic mediu mai redus.
S-au stabilit vinurile colectiilor M1, asamblajele si cupajele Sable Noble, Arezan sau Leat 6500 ce vor purta semnatura lui Razvan Macici. Marile surprize: vinurile din 2014 Sauvignon Blanc, Chardonnay si Pinot Gris, care au aratat o buna tipicitate si o structura bazata foarte mult pe raportul aciditate – mineralitate.

M1.Crama Atelier schimba abordarea pentru vinurile rose in 2014.  Ele vor avea culori mai deschise, cu nuante mai mult catre foaia de ceapa si mai putin catre rose-somon sau rose-coral. Ca si pentru vinurile albe, nivelul alcoolic mai redus, comparativ cu recoltele anterioare, contribuie foarte mult la prospetimea, expresivitatea si echilibrul vinurilor de acest tip.

Au fost degustate apoi 90 de probe de vinuri rosii (aflate in diferite stadii de productie) din recoltele de pana in 2012.  Fiecare proba a fost notata si analizata atent, asamblajele si cupajele realizate pentru diferitele colectii au fost comparate si cu recoltele anterioare ale acestora, pentru a pastra o constanta in exprimare de la an la an.

Razvan Macici - oenolog M1.Crama Atelier
Anul 2014 nu a fost foarte darnic nici cu vinurile rosii. Crama face eforturi mari pentru prelucrarea soiurilor rosii si de aceea sub eticheta M1. Crama Atelier vor aparea doar rosiile 2014 care merita. Recolta 2013 a fost una buna din punct de vedere al calitatii vinurilor  (culoare si amprenta aromatica intensa si structura gustativa solida) iar o surpriza este revenirea Babestii Negre Arezan 2013. Dupa o buna perioada de stat la baric de stejar, acest vin a primit aprobarea enologului cramei si va ajunge pe piata in primavara 2015.

M1.Crama Atelier este "Locul in care se respecta un singur principiu - perfectiunea." iar colectiile de vinuri ale cramei mici de la Murfatlar sunt prezente permanente pe vinpenet.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu