20140613

Printul Bibescu si domeniul Corcova


Anton Bibescu
In plină perioadă La Belle Epoque, prinţul Antoine Bibesco, Marcel Proust şi prietenii lor degustau la Paris vinurile de Corcova, în timp ce evocau florile de păr din acel loc mitic.

Anton Bibescu / Antoine Bibesco era un prinţ român născut la Paris pe data de 19 iulie 1878. 
Provenea dintr-o familie veche de boieri: tatal lui era Alexandru Bibescu (fiul domnitorului Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu 1842-1849) și avea sânge de Brâncoveni şi Basarabi în vene; mama sa era Elena Bibescu, descendentă din neamul cunoscuţilor politicieni Manolache Kostaki Epureanu, aflată în anturajul reginei Carmen Sylva

A fost avocat, diplomat, scriitor şi proprietar de pământ. 

Îşi petrece primii săi ani între România şi Franţa. 
Elena Bibescu
În apartamentul parizian al familiei, aflat pe Rue de Courcelles, mama sa organiza un salon muzical, unul dintre cele mai importante din Parisul acelor vremuri. 

Acolo Anton îi va cunoaste pe: Claude Debussy, Franz Liszt sau Richard Wagner, Camille Saint-Saëns, Pierre Bonnard, Edouard Vuillard, Anatole France, George Enescu. 

Atat printesa cat si printul Bibescu comandau lucrări de artă și de muzică (cele mai importante fiind cele realizate de Edgar Degas și George Enescu). Apogeul vieții culturale a prințesei Bibescu este marcat de debutul compozițional al lui Enescu la Paris cu “Poema Romana”. 
Antoine va continua tradiția familiei susținându-l în mod special pe prietenul lui Vuillard. 

În 1904, Anton Bibescu iși începea cariera diplomatică ca secretar al ambasadei regelui României la Paris şi apoi la Londra. Era numit apoi Ambasador al României, mai întâi la Washington (1920-1926), apoi la Madrid (1927-1931). În acelaşi timp scrie mai multe piese inclusiv Gelosul (1904) şi Toate doamnele (1930). Aceasta din urmă va fi tradusă in limba engleza – All Ladies - și se va juca pe Broadway, la teatrul Moresco de 140 de ori.

Bibescu si Proust

Marcel Proust si floarea de
orhidee "Catleya"
Anton Bibescu dezvoltă o prietenie foarte puternică cu Marcel Proust, care va dura mai mult de douăzeci de ani. El va ramane aproape de Proust până la sfârşitul acestuia.

Anton credea în talentul lui Proust şi insistă – fără succes – să-i fie publicat cartea, Du côté de chez Swann, în Noua Revistă din Franţa, condusă de André Gide. 
În această carte, personajul Robert de Saint Loup este inspirat de Bibescu. 

După moartea lui va publica corespondenţa dintre ei, Scrisorile lui Marcel Proust către Bibescu. 


Corcova

Anton Bibescu moşteneşte un domeniu de peste 2.000 de hectare de teren agricol, podgorii, livezi şi păduri la Corcova. În această zonă care îi place în mod deosebit, îşi petrece verile în familie într-un conac înconjurat de un parc mare cu copaci şi flori.

La începutul secolului 20, decide să mărească suprafaţa podgoriei sale pentru a ajunge la o sută de hectare. La recomandarea lui Titu Maiorescu, aduce de la Paris un tânăr agronom francez, Aristoteles Sauget, căruia îi încredinţează plantarea şi întreţinerea butucilor de viţă de vie aduși din Franţa, construirea unei crame moderne şi gestionarea întregii sale proprietăţi.

La scurt timp după ce în 1945, soţia lui murea în România de pneumonie, Bibescu îşi vede proprietatea din Corcova confiscată de către autorităţile comuniste. Pleacă definitiv din România şi se mută la Paris, unde va muri pe 2 septembrie 1951. 
Ruina conacului Bibescu - Corcova

Ma gândeam la copacii de la Corcova... la parfumul salcâmilor... la strugurii înca cruzi de roua sau aburiti de bruma. De fiecare data când trec frontiera, plecând iara din tara, ma întreb, cu o ciudata si neasteptata strângere de inima : am sa mai apuc oare sa ma întorc? Sau am sa mor prin strainatati?

Nu va mai apuca sa revada conacul de la Corcova, paradisul spre care mereu a dorit sa vina ...  
Dintr-un spatiu al timpului vietii si spiritului creator, dintr-o asezare de poveste si vis peste care planau umbrele strabunilor, vremurile tulburi si nimicitoare ce aveau sa vina, au facut o jalnica ruina. 

La Corcova sunt vremuri noi, oameni noi ... vita de vie infloreste si rodeste din nou pe domeniul Catleya, pe proprietatea Corcova Roy & Damboviceanu. Laurent Pfeffer este unul dintre oameni noi, care se ingrijeste de viile din Corcova din 2007. Atunci a infiintat aici o plantatie viticola si a fondat domeniul Catleya. In paralel, a colaborat ca director tehnic vie si crama pentru domeniul Roy & Damboviceanu, urmand calea lui Aristoteles Sauget

Se fac din nou vinuri in podgoria Severinului la Corcova si sunt vinuri bune! 

Surse: 1, 2, 3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu