20140324

Regiunile viticole ale Romaniei


Asezarea geografica a Romaniei si relieful sau asigura conditii naturale favorabile pentru cultura vitei-de-vie de aceea, viticultura a cunoscut o dezvoltare continua, devenind una dintre ramurile importante ale productiei agricole.
Vita-de-vie se cultiva in areale consacrate traditional acestei activitati, situate mai ales in zona colinara, pe nisipuri precum si pe alte terenuri cu conditii favorabile, denumite areale viticole, care sunt supuse delimitarii teritoriale. Plantatiile de vita-de-vie (potrivit Legii viei si a vinului nr. 244/2002, republicata in 2007) se grupeaza teritorial in: zone viticole, regiuni viticole, podgorii, centre viticole si plaiuri viticole.


In Romania viticultura se concentreaza in 8 mari regiuni viticole (care cuprind 37 de podgorii si aproximativ 171 centre viticole):
- Podisul Transilvaniei (I) – 5 podgorii,
- Dealurile Moldovei (II) – 12 podgorii,
- Dealurile Munteniei si Olteniei (III) – 8 podgorii,
- Dealurile Banatului (IV),
- Dealurile Crisanei si Maramuresului (V) – 4 podgorii,
- Colinele Dobrogei (VI) – 3 podgorii,
- Terasele Dunarii (VII) – 2 podgorii,
- Regiunea nisipurilor si a altor terenuri favorabile din sudul tarii (VIII) – 3 podgorii.

La nivelul Uniunii Europene au fost stabilite 5 zone vitivinicole: A, B, C I, C II si C III. In functie de incadrarea regiunilor viticole in aceste zone si de categoria de vinuri (de masa, de calitate) este necesar un anumit potential minim natural al strugurilor, existand unele posibilitati de imbogatire a musturilor. Astfel:
- zona B – cuprinde regiunea viticola a Podisului Transilvaniei,
- zona C I – cuprinde regiunile Dealurile Moldovei, Dealurile Banatului, Dealurile Crisanei si Maramuresului, Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoriile Stefanesti-Arges, Samburesti, Dragasani si Dealurile Craiovei),
- zona C II – cuprinde regiunile Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoriile Dealurile Buzaului, Dealu Mare, Severinului si Plaiurile Drancei), Colinele Dobrogei, Terasele Dunarii, nisipurile si alte terenuri favorabile din sudul tarii.

Foto: 1, 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu