20130227

Blaufraenkisch ... soiuri de struguri



Blaufraenkisch
Blaufraenkisch
Supranumit „Pinot Noir”-ul estului”, Blaufränkisch este un soi răspândit mai ales în Germania și în zonele ce făceau parte odinioară din Imperiul Habsburgic.
În Germania este cunoscut sub numele de Lemberger sau Blauer Limberger, în Slovacia apare ca Frankova modra,îin Croația, Austria și Cehia (Moravia de Sud)  este Frankovka, în Slovenia i se spune Modra frankinja, în Ungaria este Kekfrankos, în Bulgaria este Game iar în România este Burgund Mare.

Soiul - Burgund Mare - există în România de peste un secol, dar el s-a extins considerabil în cultură după 1975. Faptul că dădea o producție ridicată la hectar, uneori de peste 15t și se presupune că provine din Pinot Noir l-a făcut să fie foarte iubit de diriguitorii viticulturii din acea vreme.
Părea o combinație de vis: un soi cu producție de Burgund Mare și un vin de calitatea Pinot Noir-ului. Numai că socoteala nu s-a dovedit tocmai exactă. Soiul Burgund Mare dă intr-adevar producții ridicate de struguri, dar calitatea vinului nu o egalează pe cea a celor 4 vinuri de înaltă clasă: Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră și Pinot Noir.
Vinul nu are o personalitate anume, dar este ecbilibrat, cu extractivitate și intensitate colorantă medie, atingând o tărie alcoolică de 11-12 vol %. Este un vin agreabil și odihnitor.

Concluzia în legatură cu introducerea soiului Burgund Mare este că el nu a confirmat integral asteptările, dar în același timp calitatea lui se situează oricum deasupra altor soiuri pentru vinuri roșii cum ar fi Cadarcă, Băbeasca Neagră, Oporto și multe altele. 

Uniunea Europeană impune ca la înscrierea soiului pe etichetă să se treacă obligatoriu ambele cuvinte Burgund Mare. Aceasta, nu pentru că ar exista și un Burgund Mic alături de Burgundul Mare, ci pentru că se consideră că inscriind numai cuvântul Burgund se lezează interesele producatorilor din Burgundia (Bourgogne - Franta).


Surse: 1, 2


Comanda de pe VinPeNet.ro:








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu