20130317

Vinul potrivit

Vinul potrivit langa mancarea preferata inseamna o masa reusita. Atunci cand asocierea vin - mancare este echilibrata, fara ca un anumit gust sa fie dominant, caracteristicile vinului raman neschimbate, iar calatoria gustativa devine memorabila.

Vinul si branza reprezinta una dintre cele mai fericite combinatii. Dar nu orice tip de vin se potriveste cu orice tip de branza: 
- Branza alba, proaspata trebuie servita cu un vin mineral
- Branza bogata in consistenta, moale merge cu un vin alb intens sau un rosu usor;
- Branza de consistenta tare, inchisa la culoare se potriveste cel mai bine cu un vin bogat in aroma;
- Branzeturile “à la française” servite la sfarsitul mesei se completeaza cel mai bine cu un Merlot;
- Camembert si Brie merg bine cu un Pinot Noir;
- Branzeturile fermentate se inteleg perfect cu Feteasca Neagra.

Mancarurile usoare se pot uda cel mai bine cu un vin alb, usor baubil:
- Pestele sau fructele de mare merg cu Feteasca Alba;
- Stridiile, crevetii, scoicile sau mancarurile vegetariene si chiar aperitivele merg cu Sauvignon Blanc;
- Mancarea chinezeasca, care este de obicei condimentata, este echilibrata tot de Sauvignon Blanc.

Mancarurile consistente se recomanda a fi alaturate unui vin rosu: 
- Mancarea marocana sau cea libaneza se potriveste cu Pinot Noir;
- Carnea de pasare sau pastele se inteleg perfect cu acelasi Pinot Noir;
- Mancarurile cu sos italian pe baza de carne, fripturile de vita, vanat, porc sau curcan se imprietenesc cu un Merlot, pentru ca este un vin corpolent si puternic sau cu un Cabernet Sauvignon;
- Deserturile si mancarurile cu sosuri dulci sunt insotite ideal de Tamaioasa Romaneasca demidulce;
- Mancarurile asiatice, libaneze sau indiene se pot combina cu Tamaioasa Romaneasca vinificata in sec.

Recomandarile Aureliei Visinescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu