Date
tehnice:
Soi: Feteasca NeagraAn de recolta: 2009
Denumire de origine: Dealu – Mare | Ceptura
Alcool: 13,7% vol.
Aciditate totala: 4,5 AT
PH: 3,5
Zahar rezidual < 2,7 gr / l
Data recoltarii: 8 oct. 2009
Brix la recoltare: 25,8
Marime lot: 25.300 sticle
Data imbutelierii: 21 ian. 2011
Zona de productie
Podgoria
Dealu Mare – Ceptura
RELIEF:
deluros, pante cu inclinatia de 5 -15%
ALTITUDINE:
300 m.d.m.
SOL:
brun – roscat de padure, bogat in oxizi de fier, formatiuni calcaroase
EXPOZITIE: sud; sud-est
Anul de recolta
Regim
termic si hidric relativ echilibrat la inceputul vegetatiei, urmat de un regim
pluviometric – in perioada vara – toamna – peste media anilor 2007-2008. Toamna
tarzie cu temperaturi peste medie si saraca in precipitatii a favorizat
maturarea exceptionala, in special a
soiurilor rosii cu epoca de coacere tarzie.
TEMPERATURA:
medie anuala 10,6 gr. Celsius
INSOLATIE:
1.550 ore in perioada de vegetatie
VEGETATIE:
198 zile
PRODUCTIA:
1.500 l/ha
Particularitati
de vinificatie
Se
produce numai in anii favorabili datorita
inconstantei binecunoscute a soiului, data de sensibilitatea acestuia la
conditiile de mediu mai putin prielnice. Tehnologia este orientata spre
obtinerea unui vin suplu dar in acelasi timp bine structurat, cu un caracter de
soi bine exprimat si o corpolenta peste medie. Struguri selectati pe banda de
triere, flux menajat de prelucrare. Metoda de vinificatie in rosu: clasica pe bostina,
in vase mici de inox la 22 grade Celsius timp de 12 zile. Fermentatia
malolactatica desavarsita imediat dupa cea alcoolica. Maturare la baricuri de
stejat de 225 litri din care 25% - noi si 75% la a doua utilizare, la 15 grade
Celsius, timp de 7 luni. Invechire la sticla minimum 12 luni.
Caracterizare
LIMPIDITATE:
Limpede – cristalin
CULOARE:
Rosu – rubiniu intens cu reflexe purpurii
MIROS:
Prune uscate – caracteristic soiului, intens si persistent, condimentat,
completat cu nuante de lemn de stejar
GUST: Expresiv, suplu, echilibrat, bine
structurat, amplu, puternic dar rotund. Taninozitate moderata.
Asociere culinara:
Carne
de rata, cotlete de porc, paste pe baza de sos de tomate, carne de vitel fara
sosuri, branzeturi mediu maturate;
Temperatura
de servire:
18
grade Celsius.
Recomandare de baut
Fruct : 2012-2013
Matur: 2014-2017
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu