20130425

25 aprilie - Sf. Marcu


Sf Apostol si Evanghelist Marcu
Pe 25 aprilie Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sf. Evanghelist si Apostol Marcu. El este autorul Evangheliei dupa Marcu, insotitorul Apostolului Pavel si se numara printre cei Saptezeci de Apostoli. Adesea este numit Ion Marcu, si este considerat fondatorul Bisericii Alexandriei, totodată fiind şi primul ei papă. Ca urmare, el este venerat în mod deosebit de Biserica din Alexandria (copta) ca fondator al ei. Simbolul său de evanghelist este un leu.

Numele lui era Ioan. Casa lui a fost prima biserica crestina. S-a nascut in Cirene (in Vestul Africii). Tatal sau era Aristopolus, iar mama sa se numea Maria, credinta lor era iudaismul si erau bogati si onorati. A fost educat in cultura greaca si ebraica. Dupa ce au emigrat la Ierusalim, l-au numit Marcu. Marcu vizita frecvent casa Sfantului Petru si de la el a invatat crestinismul.
Odata, pe cand Aristopulos si fiul sau Marcu mergeau pe langa Iordan, aproape de desert, au intalnit un leu si o leoaica racnind. Pentru Aristopolus a fost evident ca isi vor gasi amandoi sfarsitul aici. Mila pentru fiul sau l-au indemnat sa-i spuna sa fuga si sa se salveze. Marcu i-a raspuns: "Hristos, in mainile caruia sunt vietile noastre nu va lasa fiarele sa ne omoare". Spunand acestea, a inceput sa se roage astfel: "Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, apara-ne de demonii acestor doua fiare si scapa salbaticia aceasta de urmasii lor". Imediat, Dumnezeu a auzit aceasta rugaciune si cele doua fiare au cazut moarte. Tatal sau s-a minunat foarte tare si i-a cerut fiului sau sa-i vorbeasca despre Hristos. El a inceput sa creada si a fost botezat de fiul sau.

Dupa Inaltarea la cer a Mantuitorului, Marcu l-a insotit pe Pavel si pe Barnaba in propovaduirea Evangheliei in Antiohia, Seleucia, Cipru, Salami si Perga Pamfiliei, unde i-a parasit si s-a intors la Ierusalim. Dupa sinodul apostolic din Ierusalim, el a mers impreuna cu Barnaba in Cipru. Dupa plecarea lui Barnaba, Sfantul Marcu a mers in Africa, Berca si in cele cinci orase vestice. El a propovaduit aici Evanghelia si multi au crezut in cele relatate de el. De acolo, a mers in Alexandria in 61 A.D. unde a gasit o comunitate crestina numeroasa si unde a construit o biserica pentru ei in locul numit Bokalia (locul vacilor), in estul Alexandriei pe malul marii.

I-a venit vremea adormirii de sarbatoarea Invierii din anul 68 A.D. care in acel an coincidea cu o mare sarbatoare pagana sarbatorita printr-un mare banchet in cinstea zeului Syrabis. Astfel, o mare multime de pagani a atacat biserica de la Bokalia si au intrat inauntru cu forta. L-au prins pe Sfantul Marcu, l-au legat cu o funie groasa de gat si l-au tarat pe strazi strigand: "Aduceti balaurul in locul adunarii vacilor!” sau conform altor surse zicand: “Sa tragem boul la ocolul boilor!" Au continuat sa-l tarasca cu multa cruzime. Carnea lui era rupta si imprastiata peste tot si orasul era plin de sangele lui. Apoi l-au inchis peste noapte intr-o inchisoare intunecata.

A doua zi dimineata, paganii l-au scos pe Sfantul Marcu din închisoare. I-au legat gatul cu o franghie groasa si la fel ca in prima zi, l-au tarat peste pietre si peste stanci. Intr-un final, Sfantul Marcu si-a dat sufletul curat in mainile Domnului si a primit cununa martirajului.

In anul 828 A.D., corpul Sfantului Marcu a fost furat de marinari italieni si a fost dus din Alexandria in Venetia. Cu toate acestea, capul sau a ramas in Alexandria.


De la VinPeNet.ro:
Incearca un vin rosu ce aminteste 
de martiriul Sf. Marcu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu