La o azvarlitura de bat de Cotul Dunarii incepe Golul Drancei, un tinut spre care duc multe drumuri, dar unde, pana nu demult, nu ajungea nimeni, de parca o vraja rea ar fi incercat sa tina departe viata, rasetele si tineretea de acest pamant in care binecuvantarea parea mereu indoita cu o urma de blestem.
Nici Pastorel, nici Duiliu Zamfirescu, nici Horia Furtuna, nici altii ca ei n-au reusit sa convinga generatiile de mai tarziu ca acest pamant poate fi izvor de bucurie. Gradini de legume pustiite, batrani sugubati sau fantomatici, tineri fugiti sa-si caute visele pierdute pe drumurile Imperiului Roman, un val de pamant ce marginea odinioara imparatia lui Traian de “salbatici”, ruinele unei cetati, inscrisuri de veacuri pietrificandu-se in praf prin arhivele unei primarii, un desert inca verde, ai carui tuaregi nu purtau haine albastre.
Caci altfel, ca sa fie de povestit despre salbaticia unui loc? Nici nu stiu cum se poate povesti … probabil in soapta, asemenea unei adieri de vant. La prima vedere, locul acesta pare ca a aparut printr-o minune …. O samanta purtata de vant, intamplator adusa pe dealuri in pustiu, ajutata de pamant, de vant, de ploaie rodeste si prinde viata.
Pamantul de aici e fermecat. E locul mistic pe care nu-l poti alege tu … ci, vei fi ales. Daca ii simti vibratia, ii apreciezi farmecul, vei fi purtat intr-un basm in cautarea vietii fara de moarte. Daca setea te duce la marginea unei fantani oprisorene sau drancene, apa aceea rece si gurtoasa iti va mototoli si-ti va juca sufletul in asa fel incat nu vei mai vrea sa pleci de acolo.
Satenii isi dau truda la acea crama; la cules, se intrec cu mic cu mare, care sa umple mai degraba cosurile cu struguri; atunci, in timpul culesului se striga cate-un cantec de jale, sau se ingana cate o doina olteneasca; ii vezi cum isi dau coate cand se vorbeste despre capra vecinului, sau despre ce fata s-a mai luat si cu cine. Apoi se-ntrec in bucate, care sa faca mancaruri mai delicioase, ca mai apoi sa spuna: “ehe, facui si eu ceva d’ale gurii cu ce-avusei p’acilea prin ograda”. Dupa o zi de munca, se strang ca furnicile catre crama, ca mai apoi, obositi, sa se indrepte catre casele lor. Acolo, la crama, ramai in urma lor si trecand la degustat ceva vinisor – ca e licoare pentru suflet – intrezaresti istoria pamantului, simti truda mainilor acelea sfintite prin munca, vibrezi alaturi de Oltenia profunda.
Sursa: prezentarea conceptului "Oltenia profunda" (cu usoare modificari ... )
Foto: vinul.ro
Comanda de pe VinPeNet.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu