20131222

Babeasca, Rara, Cracana, Crangana


Babeasca neagra este un vechi soi romanesc de struguri raspandit in prezent in plantatiile viticole din sudul Moldovei, in podgoriile Odobesti, Cotesti, Panciu, precum si in judetele Galati (podgoria Nicoresti) si Vrancea. De o solida reputatie se bucura vinul de Babeasca neagra produs in podgoria Nicoresti din Moldova, care se incadreaza in categoria vinurilor cu denumire de origine.
Sub numele de Rara neagra este o componenta importanta in cupajul celui mai faimos vin de PurcariNegru de Purcari.


Babeasca neagra se numea Rara Neagra (Chisinau, Bucovat (Lapușna) si de-a lungul Nistrului), Caldarusa sau Caldaruse (Iasi), Cracana (Odobesti si la pepiniera principelui Barbu Știrbei de la Drăgășani), Crangana (Panciu), Raschirata, Cracanata, Neagra babeasca (alte podgorii romanesti).


In jurul anului 1950 denumirea de Babeasca neagra, asa cum se vindea la pepiniera Istrita (Buzau), s-a generalizat in toata Romania. Denumirea Rara neagra se mai pastreaza doar dincolo de Prut.

Rezultat al selecției populare, se presupune că vechimea lui este din perioada geto-dacilor. La începutul secolului XVII, vinul roșu de Nicorești (din soiul Băbească neagră) era elogiat de cardinalul Franței, Richelieu.

Strugurii sunt rămuroși, cu boabe de mărime mijlocie, rotunde, puțin turtite, de culoare neagră-albăstruie. Ajunge la maturitate deplină în a doua jumătate a lunii septembrie. Este un soi foarte productiv asigurând frecvent o producție de 13-18 tone/ha, iar în unii ani chiar 25 tone/ha. Strugurii acumulează peste 180g/l zaharuri ajungând chiar la 210-220 g/l. 

Vinurile obținute au o tărie alcoolică de 10-11,5% și o aciditate totală de peste 5-6 g/l mult mai ridicată față de alte vinuri roșii conferind vinului o prospețime accentuată. În primul an, culoarea vinului este roșu-rubiniu nu prea intens, dar vie și strălucitoare. Dezvoltă o aromă specifică asemănătoare strugurilor copți din care provin. Vinurile din Băbească neagră sunt vinuri ușoare, mai puțin estractive, care se servesc la o temperatură de 10-15°C. Se consumă de preferință la preparate din carne - pui fript sau la cuptor, frigărui, cotlet de miel sau friptură de vițel. Datorită conținutului moderat de alcool și acidității ridicate, vinurile din Băbească neagră se pretează pentru obținerea unor vinuri spumante roze și roșii, unice ca gust și aromă.

Soiul este cultivat in special in podgoria Nicoresti, Odobesti, Cotesti și Panciu. Cea mai cunoscută podgorie de peste Prut este Purcari. De asemenea, este cultivat in Ucraina si Canada. Suprafața globală ocupată cu acest soi este de aproximativ 2300 ha.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu