Babeasca neagra este un vechi soi romanesc de struguri raspandit in prezent in plantatiile viticole din sudul Moldovei, in podgoriile Odobesti, Cotesti, Panciu, precum si in judetele Galati (podgoria Nicoresti) si Vrancea. De o solida reputatie se bucura vinul de Babeasca neagra produs in podgoria Nicoresti din Moldova, care se incadreaza in categoria vinurilor cu denumire de origine.
Sub numele de Rara neagra este o componenta importanta in cupajul celui mai faimos vin de Purcari, Negru de Purcari.
Babeasca neagra se numea Rara Neagra (Chisinau, Bucovat
(Lapușna)
si de-a lungul Nistrului), Caldarusa sau Caldaruse (Iasi), Cracana
(Odobesti si la pepiniera principelui Barbu Știrbei de la Drăgășani), Crangana (Panciu), Raschirata,
Cracanata, Neagra babeasca (alte podgorii
romanesti).
In jurul anului 1950 denumirea de Babeasca
neagra, asa cum se vindea la pepiniera Istrita (Buzau), s-a generalizat in
toata Romania. Denumirea Rara neagra se mai pastreaza doar dincolo de
Prut.
Rezultat al selecției populare, se presupune că vechimea lui este
din perioada geto-dacilor. La începutul secolului XVII, vinul roșu de Nicorești (din soiul Băbească
neagră) era elogiat de cardinalul Franței, Richelieu.
Strugurii sunt rămuroși, cu boabe de mărime
mijlocie, rotunde, puțin
turtite, de culoare neagră-albăstruie. Ajunge la maturitate deplină în a doua
jumătate a lunii septembrie. Este un soi foarte productiv asigurând frecvent o
producție
de 13-18 tone/ha, iar în unii ani chiar 25 tone/ha. Strugurii acumulează peste
180g/l zaharuri ajungând chiar la 210-220 g/l.
Vinurile obținute au o tărie
alcoolică de 10-11,5% și
o aciditate totală de peste 5-6 g/l mult mai ridicată față de alte vinuri roșii conferind vinului o
prospețime
accentuată. În primul an, culoarea vinului este roșu-rubiniu nu prea
intens, dar vie și
strălucitoare. Dezvoltă o aromă specifică asemănătoare strugurilor copți din care provin.
Vinurile din Băbească neagră sunt vinuri ușoare, mai puțin estractive, care se servesc la o temperatură
de 10-15°C. Se consumă de preferință
la preparate din carne - pui fript sau la cuptor, frigărui, cotlet de miel sau
friptură de vițel.
Datorită conținutului
moderat de alcool și
acidității
ridicate, vinurile din Băbească neagră se pretează pentru obținerea unor vinuri
spumante roze și
roșii,
unice ca gust și
aromă.
Soiul este cultivat in special in podgoria Nicoresti, Odobesti, Cotesti și Panciu.
Cea mai cunoscută podgorie de peste Prut este Purcari.
De asemenea, este cultivat in Ucraina si Canada. Suprafața globală ocupată cu acest soi este de
aproximativ 2300 ha.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu