20131209

9 decembrie - Ana Zacetenia, Zamislirea Sf. Ana


Zamislirea Fecioarei Maria de catre Sf Ana - Ana Zacetenia
Sub numele de Ana Zacetenia sau Ana Zaștenia, poporul român din Bucovina înțelege sărbatoarea Zămislirii Sfintei Ana, care se prăznuiește la 9 decemvrie.
În această zi, "e bine de început tot lucrul, că merge cu spor. În ziua aceasta se deapâna tort pe sita și se face un călepaș, se spală bine și se sfintește și apoi se face din el o biciușcă. Aceasta e bună când încep fetele la stative, s-o lege la mână că lucrează cu plăcere și cu spor; apoi e bună să mâie vaca cu ea, când merge la junc, să nu meargă de multe ori."
Prin com. Straja, fetele și femeile se scoală dis-de-dimineață și încep o mulțime de lucruri, înainte de a răsări soarele, ca să le crească fiecare lucru ce-l vor începe peste an, precum crește ziua de la această sărbătoare încolo, căci de la această zi "soarele se dă înapoi spre vară", mărindu-se ziua atăt de mult, "căt sare cocoșul din prag".
Prin alte părți, se spune că de la Ana Zacetenia și până la Sf. Spiridon ziua și noaptea stau pe loc și că numai de la această dată înainte începe ziua să se măreasca cu câte puțin.
Sărbătorile la români - Tudor Pamfile


Cea mai veche imagine cunoscută cu Fecioarei Maria hranind copilul Iisus. Catacombele Priscilla, Roma (sec. al II-lea)
Ziua de 9 decembrie, solstiţiul de iarnă pe stil vechi şi începutul urcuşului Soarelui spre vară, era un important hotar al Calendarului popular. Peste fenomenul astronomic al stsolstiţiului de iarnă părinţii bisericii creştine au suprapus sărbătoarea Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana (9 decembrie).
Zile si mituri - Ion Ghinoiu

Ana Zacetenia, numele din popor al sărbătorii Zămislirii de către Ana a Sfintei Fecioare Maria, era izbăvitoare de boli lumești.

despre Sf Ana
Foto: wikipediabasilica.ro



De la VinPeNet.ro
Crama Oprisor a creat o colectie de vinuri - Cupola Sanctis -
aidoma unei plecaciuni 
in fata celui mai adanc si intim aspect al 

CREDINTA.

Vinurile Cupola Sanctis sunt:
Sf Ana (9 septembrie, 9 decembrie)
Sf Andrei (30 noiembrie)
Sf Dumitru (26 octombrie)
Sf Gheorghe (23 aprilie)
Sf Ilie (20 iulie)
Sf Ioan (7 ianuarie, 24 iunie, 29 august) 
Sf Maria (25 martie, 16 august, 8 septembrie, 21 noiembrie)
Sf Nicolae (6 decembrie)
Sf Petru si Pavel (29 iunie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu