20131210

2013 - Romania are cea mai spectaculoasa redresare a productiei de vin, la nivel mondial


2013 - Romania - cea mai spectaculoasa redresare a productiei de vin, la nivel mondial
Amatorii de vin nu au motive de ingrijorare. 
Potrivit specialistilor, in pofida diminuarii suprafetelor cultivate cu vita de vie, productia mondiala de vin a crescut in 2013, iar Romania consemneaza o redresare spectaculoasa a productiei de vin interne, cu +79% fata de 2012.
Potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), care contrazice ingrijorarile exprimate de curand cu privire la o posibila
penurie si o crestere a preturilor, productia creste in cazul principalilor producatori si va atinge 281 de milioane de hectolitri (Mhl) in 2013, fata de 258 in 2012.   


Din Europa de Sud pana in Statele Unite ale Americii, Chile sau Noua Zeelanda, sunt motive de optimism, in pofida unei reduceri constante a suprafetelor cultivate cu vita de vie: 300.000 ha in minus in raport cu 2006, potrivit OIV. Directorul general al OIV, Federico Castellucci: 
Recolta din 2013 a fost destul de insemnata, datorita unei productivitati care continua sa progreseze.”

Studiul Morgan Stanley indica o 'penurie' de vin rosu pentru anul viitor, bazandu-se pe recoltele deosebit de scazute din 2012 - an de calitate, insa cu foarte mici cantitati.

In 2013, potrivit datelor OIV disponibile la sfarsitul lunii octombrie, in Uniunea Europeana “nivelul vinicol (164 Mhl) poate fi calificat ca fiind relativ ridicat", iar previziunile principalelor tari indica o crestere uneori “foarte semnificativa” in raport cu anul precedent in Spania, Franta si in Portugalia.

Cea mai semnificativa redresare se inregistreaza in Romania, unde productia din 2013 este in crestere cu 79% in raport cu 2012, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul OIV.

In afara Uniunii Europene, se inregistreaza o productie in neta progresie in SUA, Chile, Argentina, Noua Zeelanda si in Australia.

Pierre Genest, director general adjunct al Federatiei exportatorilor de vinuri si spirtoase (FEVS) din Franta, considera ca a vorbi de “penurie” este prea mult. 
“Dimensiunea viei europene scade, insa in restul lumii creste, iar daca suprafetele se diminueaza, putem spune ca evolutiile tehnologice vor permite cresterea randamentelor, ceea ce va compensa”, a declarat el, pentru AFP.

Pe de alta parte, potrivit OIV, consumul tinde sa se stabilizeze in 2013.

Sursa: business24.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu