Despre faptele Sf Spiridon se aude o legenda " ... prin Bucovina ... Sf Spiridon a luat o cărămidă și a strâns-o în mână. Din cărămidă, focul s-a ridicat in sus, apa a căzut și lutul a rămas în mâna sfântului.
De la această minune a Sf Spiridon a rămas crucea.
- Aceasta-i crucea! Nu-i așa cum ziceti voi, numai "în numele Tatălui, al Fiului", ci așa: în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului duh, amin!
Și rostind aceste cuvinte, sfântul și-a unit cele trei degete și și-a făcut semnul crucii."
O altă povestire "... se aude prin Oltenia; ea ne povestește minunea capetelor tăiate si apoi a urdei, in loc de a cărămizii:
"Cică [atunci] când a fost chemat la sobor, Sf. Spiridon a plecat la drum, a mers, a mers până ce l-a apucat noaptea și s-a oprit să se odihnească la un conac. Alți sfinți, l-au ajuns de pe urmă la acel han, unde au rămas până dimineață.
Culcându-se toți, peste noapte, când a fost să se revarse zorile, cei care veniseră în urmă s-au sculat pe furiș, ca să nu simtă sfântul Sf Spiridon a rămas culcat.
Merg ei, ce merg, și unul, ca să nu meargă și Sf. Spiridon deopotrivă cu ei la sobor, s-a dus îndărăt la han, de-a tăiat capul calului și pe al măgarului, că Sf Spiridon umbla călare pe cal, iar sluga pe măgar.
Oameni răi, ce sa le faci!
Când s-a deșteptat Sf Spiridon, a văzut că ăilalți plecaseră fără a-l vesti și pe el. Până să se dezbrace, a trimis sluga să puie șeile pe cai. Care nu-i fu mirarea, când sluga ducându-se găsi dobitoacele cu capetele tăiate și moarte mortăciune.
S-a întors o slugă îndărăt și i-a spus tărășenia:
- Ne-a tăiat caii, le-a tăiat capetele.
Sf Spiridon a spus:
- Dă fuga de le pune capetele la loc și pune șeile, c-am zăbovit!
Din grabă, sluga a pus capul calului la măgar și pe al măgărului la cal, a pus șeile și au plecat înainte.
Când a ajuns la sobor, unde erau chemati sfinții, Sf Spiridon și-a arătat minunile.
A luat urda și când a strâns-o în mâni, jos a curs apa, sus focul, iar în mână a rămas noroiul, gunoiul..."
Minunea schimbării capetelor se aude și prin jud. R.-Sărat."
Extrase din Sărbătorile la români - Tudor Pamfile
Sfântul Spiridon
Sfantul Spiridon al Trimitundei
Acatistul Sfantului Spiridon
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu