20131211

Ce este vinul - de Pastorel Teodoreanu

Să procedăm metodic. 
Deci și mai întâi ce este vinul?
Îl definesc: singura ființă în stare lichida.
De ce?

Pentru că se bucură de aproape toate atributele ființei vii: se naște, trăiește și moare. E drept că nu se reproduce (și e păcat); dar fermenții care îi dau viață îndeplinesc și această condiție organică.

Când alcoolul dintr-un vin depășește un anumit număr de grad (cam între 15 și 16), fermenții sînt uciși și vinul e altceva decât ceea ce trebuie să fie. Acest amănunt e total ignorat de majoritatea producătorilor noștri de zamă de struguri și de mai toți traficanții de butoaie și sticle en gros și en detail.
Indignat și uluit de atîta agresiv primitivism, i-am auzit, nu o dată, lăudându-și marfa după gradele de alcool pe care le conține, ca și cînd nu  armonia elementelor componente, ci tăria ar hotărî de calitatea unui vin...

Sursa: Gastronomice - Pastorel Teodoreanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu