20140417

Blaufraenkisch | LacertA ... prezentare (pe verticala)


Roșu | Sec | Blaufraenkisch (Burgund Mare) 100% (1) | 2011 | producător LacertA Winery (2) brand LacertA (3) | podgoria Dealu Mare – Fințești (4) | regiunea viticolă Dealurile Munteniei și Olteniei | România | Volum: 75cl | Oenolog: Mihai Băniță |

LACERTA BLAUFRAENKISCH 2010
Roșu | Sec | Blaufraenkisch (Burgund Mare) 100% (1) | 2010 | producător LacertA Winery (2) brand LacertA (3) | podgoria Dealu Mare – Fințești (4) | regiunea viticolă Dealurile Munteniei și Olteniei | România | Volum: 75cl | Oenolog: Mihai Băniță |

CARACTERIZARE: Vin cu o culoare roșie rubinie cu reflexe purpurii. Aroma lemnoasă se întrepătrunde cu nuanțe de compot de vișine și fructe de pădure roșii. Maturarea la barrique timp de 12 luni conferă vinului influențe de cafea, condimente verzi și vanilie.
ASOCIERE CULINARĂ: Carne roșie, brânzeturi și produse de patiserie.
TEMPERATURA DE SERVIRE: 17 - 19 grade Celsius. 

NOTE:
(1) Soiul de strugure Blaufränkisch, supranumit „Pinot Noir-ul estului”, este un soi răspândit mai ales în Germania şi în zonele ce făceau parte odinioară din Imperiul Habsburgic. În România este cunoscut sub numele de Burgund MareAcest soi de strugure - Burgund Mare - există în România de peste un secol, dar el s-a extins considerabil în cultură după 1975.
(2) LacertA Winery este o investiţie austriacă ce a ajuns la aproape 10 mil. Euro, jumatate din sumă fiind alocată construirii cramei, unde se foloseşte o tehnică de vinificare modernă, bazată pe principiul gravitaţional. Restul investiţiei se constituie dintr-un salon de degustări, un magazin de vinuri şi o cameră de conferinţe precum şi 100 ha. vii noi. Crama şi auxiliarele au fost proiectate în jurul Conacului Dorobanţu, opera arhitectului Ion Mincu, cladire construită în 1901 şi renovată în 2005 , conform planurilor originale. Principiul de bază al acestei investiţii pune materia primă pe primul loc: “Având cei mai buni struguri la dispoziţie, înseamnă mai puţină muncă în pivniţă”.
(3) Brandul LacertA cuprinde vinuri dedicate segmentului premium (albe şi roşii). Normarea succesivă a producţiei pe parcursul anului până la obţinerea a maxim 1 kg de struguri pentru fiecare butuc de viţă şi selecţia strictă a strugurilor care intră în procesul de vinificaţie asigură vinului un nivel calitativ ridicat. Vinurile sunt păstrate în condiţii strict controlate iar atunci când este cazul sunt maturate exclusiv în butoaie barrique din esenţe de stejar de cea mai bună calitate provenind din Franţa, SUA, Rusia, Ungaria sau România. 
Lacerta înseamnă “şopârlă” în latină. În viile din Finţeşti şopârlele sunt prezente în număr mare, arătând că solul este fertil. Șopârla prezentă pe etichetă este realizată printr-o suprapunere, ce imită la atingere pielea reptilei.
(4) LacertA Winery deţine în podgoria Dealu Mare, o suprafaţă de aprox. 100 ha. cultivate cu vite-de-vie noi, jumătate la Finţeşti (jud. Buzău), jumătate lângă Merei. Sunt culturi cu Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot, Fetească Neagră, Burgund, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Albă, Pinot Gris, Muscat Ottonel. Pe lângă soiurile comune regiunii, s-a încercat şi aclimatizarea a două soiuri mai mai puţin cunoscute pieţei româneşti: Riesling de Rhin şi Blaufraenkisch.
(*) PĂRERI - LacertA BLAUFRAENKISCH 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu