Dioxidul de sulf
(sulfiti) este unul dintre cele mai importante elemente in ecuatia facerii
vinului. Este un compus format din sulf si oxigen, care apare in mod natural in
cantitati foarte mici si in timpul fermentatiei alcoolice.
Consumatorii sunt speriati de prezenta acestuia in vin, dar vinificatorii
il folosesc si nu ascund acest lucru.
Dioxidul de sulf este folosit inca de pe vremea romanilor.
El este aidoma unui medicament
minune. Joaca rolul de antibacterian
prevenind transformarea vinului in otet si de antioxidant, impiedicand imbatranirea rapida. Orice medicament are
insa si contraindicatii, atunci cand se administreaza incorect sau in exces.
Unii oameni sunt alergici la sulfiti, organismul lor
manifestandu-se prin crize de astm si in cel mai rau caz prin soc anafilactic.
Pentru majoritatea dintre ei raspunsul astmatic este direct proportional cu doza
de sulfiti. Insa cantitatea de sulf existenta in vinul corect vinificat este
mica si pentru majoritatea covarsitoare a consumatorilor ea nu declanseaza un
raspuns alergic.
Mai multe informatii despre vin si sulfiti puteti gasi in articolele de mai jos:
George Mitea | Lucruri bune
Sfat vinpenet.ro:
Astăzi, 99% dintre alimentele pe
care le consumăm
conţin diverse săruri pe bază de sulf (sulfiti), acţionând ca
stablizatori, conservanţi sau coloranţi.
stablizatori, conservanţi sau coloranţi.
Vinul este cel mai
inofensiv purtător de sulfiţi.
iar cele rosii seci cel mai putin.
vinurile albe si rose au ca limita maxima 210mg/l pt cele seci=sub 4g zahar rezidual
RăspundețiȘtergerevinurile rosii au ca limita maxima 160mg/l