20140526

Vinul si dioxidul de sulf



Dioxidul de sulf (sulfiti) este unul dintre cele mai importante elemente in ecuatia facerii vinului. Este un compus format din sulf si oxigen, care apare in mod natural in cantitati foarte mici si in timpul fermentatiei alcoolice.
Consumatorii sunt speriati de prezenta acestuia in vin, dar vinificatorii il folosesc si nu ascund acest lucru.
Dioxidul de sulf este folosit inca de pe vremea romanilor. El este aidoma unui medicament minune. Joaca rolul de antibacterian prevenind transformarea vinului in otet si de antioxidant, impiedicand imbatranirea rapida. Orice medicament are insa si contraindicatii, atunci cand se administreaza incorect sau in exces.
Unii oameni sunt alergici la sulfiti, organismul lor manifestandu-se prin crize de astm si in cel mai rau caz prin soc anafilactic. Pentru majoritatea dintre ei raspunsul astmatic este direct proportional cu doza de sulfiti. Insa cantitatea de sulf existenta in vinul corect vinificat este mica si pentru majoritatea covarsitoare a consumatorilor ea nu declanseaza un raspuns alergic.

Mai multe informatii despre vin si sulfiti puteti gasi in articolele de mai jos:
George Mitea | Lucruri bune


Sfat vinpenet.ro
Astăzi, 99% dintre alimentele pe care le consumăm 
conţin diverse săruri pe bază de sulf (sulfiti), acţionând ca 
stablizatori, conservanţi sau coloranţi. 
Vinul este cel mai inofensiv purtător de sulfiţi. 
Vinurile albe sau cele dulci conţin o cantitate mai mare de sulfiţi 
iar cele rosii seci cel mai putin.

Un comentariu:

  1. vinurile albe si rose au ca limita maxima 210mg/l pt cele seci=sub 4g zahar rezidual
    vinurile rosii au ca limita maxima 160mg/l

    RăspundețiȘtergere