20141201

Povestea Cupolei Sanctis - Crama Oprisorcrama oprisor - oltenia profunda - colectia cupola sanctis
Oltenia este misterioasa şi neobişnuita. Este rustica si în acelasi timp moderna, este tulburatoare, vesela, mandra si, totodata, umila. Oltenia este suferinta, poezie, blestem, blagoslovire, placere, tumult şi tacere. Oltenia este acum si vin de calitate ... prin Crama Oprisor.

Povestea colectiei Cupola Sanctis incepe cu trei vinuri in editii limitate: Sfantul Gheorghe, Sfantul Dumitru si Sfanta Ana. Un demers care si-a dorit sa reprezinte o plecaciune in fata celui mai adanc si intim aspect al Olteniei Profunde: credinta. Am vrut sa punem pe masa, la fiecare sarbatoare, vinuri create cu piosenie, dand fiecaruia dintre ele cate o asemanare cu Sfantul sau patronim un pic din rigurozitatea si asprimea Ucigatorului de balauri, ceva din blandetea si bunatatea Izvoratorului de Mir si un strop din delicatetea zamislitoarei Maicii Domnului.
Mai tarziu insa, gandul bun ne-a aratat ca oamenii se bucura în mod egal de fiecare dintre onomastici, ca sarbatoarea unuia sau a altuia dintre sfinti are intotdeauna aceeasi incarcatura, ca fiecare onomastica este prilej de a sarbatori viata si darurile Divinitatii. Nu se strang doar cei ce se sarbatoresc, ci toti cei dragi ai lor.

Nu se bea un vin care sa rascoleasca amintiri, ci se celebreaza tot „ce va sã vie”, se onoreaza potentialitatile nedezvaluite ale unui viitor crescut din radacinile primilor martiri crestini, ce au nascut trunchiul credintei legatura de sange si suflet a intregii crestinatati. Un singur vin, pentru toti sfintii, pentru ca nimeni, in afara de Creator, nu poate spune ca unul sau altul a contribuit mai mult la intemeierea credintei. De jos, dinspre noi, Ei sunt oricum doar Lumina.

Cupola Sanctis este o poveste unica despre Oltenia Profunda, o poveste ce curge lenes in pahare si spune multe despre oamenii sai ... si nimic mai mult. Iar oamenii sai sunt dintre primii care au ingenunchiat in fata lui Dumnezeu, alaturandu-se “credintei celor care iubesc si iarta”. In rarele ocazii in care sarbatorile ii smulg pamantului pe care-l trudesc zi de zi, familiile se strang in numele unuia dintre sfintii pe al caror martiriu ne-am intemeiat intreaga viata. Pentru ei a fost creat, cu dragoste si cu respect, acest vin destinat celebrarii vietii ce va urma. Un vin care se separa de intentiile obisnuite ale oricarui alt vin cunoscut: nu se bea cu burta, nici nu se bea cu mintea. Nu este nici vin de savurat in singuratate, nici vin de petrecere. Este un vin pentru inima, pentru dragostea fiecaruia dintre noi pentru cei de alaturi, pentru zilele in care ne amintim ce conteaza cu adevarat - credinta, iubirea si omenia.

Chiar daca porneste cu note sobre, cerneloase, care anunta un vin greu, serios, se deschide repede spre note de fructe rosii, dulceturi si gemuri, dezvaluind o catifelare tandra de cacao si taninuri fine. Postgustul este lung si surprinzator, dezvaluind note proaspete si calde, fructate, insa fara sa ascunda varsta aproape de maturitate a vinului.
Sursa: prezentarea conceptului "Oltenia profunda"


Comanda de pe vinpenet.ro


Alte articole:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu