20150308

9 martie - Cei 40 de mucenici


Cei 40 de mucenici
Foto: lauraadamache.blogspot.com
În fiecare an, în ziua de 9 martie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte cei 40 de mucenici. Aceştia au fost soldaţi creştini de diverse origini  care au trăit pe vremea împăratului Licinius, un prigonitor al creştinilor.
Mucenicii au fost siliţi de guvernatorul Armeniei să renunţe la credinţa lor şi, fiindcă au refuzat, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre, condamnaţi la moarte prin îngheţare, în lacul Sevastiei.
Atunci, mucenicii au început să se roage Mântuitorului pentru a le uşura sarcina şi a rezista frigului.
Se spune că în urma rugăciunilor, s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât asupra mucenicilor. A doua zi însă, s-a dat poruncă să li se zdrobească picioarele cu ciocanele şi astfel toţi au murit.

Comemorarea martirilor s-a suprapus cu începerea anului agricol şi a generat o sărbătoare tradiţională românească: Mucenicii. În credinţa populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor şi încep zilele moşilor. Se spune că trebuie să fim veseli şi senini şi să nu ne certăm cu nimeni, ca să nu ne pedepsească moşii.

Pe 9 martie se fac ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bâtele, rostind descântece, ca să iasă căldura şi să intre gerul. Tot în această zi, la sate, se scoate plugul la arat, după ce, anterior, a fost trecut prin foc de fierarul satului, reparat, curăţat şi purificat, şi se retează stupii, apoi se stropesc cu rachiu de drojdie, ca să fie feriţi de boli şi de dăunători.
Persoanele care nu poartă nume de sfânt se serbează de cei 40 de mucenici.

Obiceiul de a se bea în această zi 40 (sau 44, după credinţa dacică) de pahare cu vin roşu este o reminiscenţă a unor vechi practici păgâne din Antichitate.
Oamenii considerau că vinul băut astăzi se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi dă putere de muncă. În trecut, picăturile rămase din vinul băut de 9 martie erau risipite peste pomi şi vii, ca să dea recolte bogate.
Azi s-a păstrat doar obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare.

Un alt obicei păstrat e ca femeile să coacă 40 de figurine din aluat, numite “sfinţişori” sau “mucenici”, care au forma cifrei 8, ce semnifică infinitul. Se fac mucenici fierţi în apă sau copţi, în funcţie de zonă.


Du-te şi mănâncă cu bucurie pâinea ta şi bea cu inimă bună VINUL (οἶνόν) tău …” (Ecclesiastul 9,7)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu