20150306

Vinuri vechi romanesti, intrate in legenda



Vinurile romanesti vechi, dinainte de filoxera, raman pentru noi, cei de azi, necunoscute. Doar odele inchinate lor, in versuri sau proza, mai strabat timpul.
Cine n-a băut, nu mai bea! Uricani nu mai există decît în amintirea pioasa a cîtorva ieșeni (…). După cum Pîhneștii e vin rosetesc și Cotnarul rosnovănesc, Uricanul e in origine vin Sutzu. Acel despre care scriu eu provenea din Crăcană și luase ființă inainte de filoxeră. Era decolorat de vechime, de-un roz crepuscular și, vorba cronicarului, iscusit miros făcea.
Pastorel Teodoreanu, Inter pocula 
Cotnar rosnovănesc”, dupa numele boierului Roznoveanu, care avea vie in zona – era un vin pe care Eminescu si Pastorel il apreciau deopotriva. Era un cupaj realizat din cele 4 soiuri de strugure alb specifice podgoriei, iar formula lui, o aflam, de la cine altul, decat de la Pastorel: "Vechea formulă a acestui ”vin fara seaman e Grasa (predominanta)  + Feteasca + Ţârţără* (parti egale) + “5% vin busuioc, care-l face sa se prezinte in conditii optime.” Pastorel Teodoreanu, Tamaioasa si Tamaiosul

Eminescu elogia acelasi vin: "Dar cind din vechea Moldavie / ne vine vinul de Cotnar, / ciocniti pahar[ul] de pahar / cu evlavie."

Laudele lui Al.O Teodoreanu (Pastorel) la adresa vinului de Cotnari, sunt numeroase: "Rege-Soare” al vinurilor ... "Slavind podgoria Moldovei / Cotnarizata intru Domnul / Sub semnul marelui Stefan" ... "... am crezut si crede-voi mereu / In Arta, in Moldova si-n Cotnar” … "Cotnar, batrine conetabil / Si senior palatin, / Dar nu este vin, / Ci soare potabil" … "Numai omului subtire / ii place “Grasa” de Cotnar."

Titus Moraru remarca in prefata la “Inter pocula”: "Costache Negruzzi “transcria” in Cintec vechi cum că vechii boieri nu șuguiau nici cu cinstirea Cotnarului, nici cu apostrofarea unui vodă hain: “Domnul la masă-i poftea / și cu Cotnar îi cinstea, pînă ce îi îmbăta. / Boierii cînd închina / îi zicea: “ Măria-ta / cu paharul îndesește, / dar cu birul mai rărește".

Pastorel se intreba odinioara: "Ce-ar fi pamantul fara soare / Si bucatarul fara har, / Literatura, fara sare, / Moldova, fara de Cotnar?"


Noi, ne putem intreba astazi, doar, de ce nu se mai face “Cotnar” ca’n vremurile de demult? 
"Cotnarul, cind il faci cu “Grasa”, / “Feteasca”, Ţârţără*, sa-i pui, / Spre a-l ridica in rangul lui, / si 5% “tamaioasa”.

Pofteste pe www.vinpenet.ro sa cunosti vinurile de acum!


Note:
* Ţârţără = Frâncuşă  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu