Vinurile
romanesti vechi, dinainte de filoxera, raman pentru noi, cei de azi,
necunoscute. Doar odele inchinate lor, in versuri sau proza, mai strabat
timpul.
Cine n-a băut, nu mai bea! Uricani nu mai există decît în amintirea pioasa a cîtorva ieșeni (…). După cum Pîhneștii e vin rosetesc și Cotnarul rosnovănesc, Uricanul e in origine vin Sutzu. Acel despre care scriu eu provenea din Crăcană și luase ființă inainte de filoxeră. Era decolorat de vechime, de-un roz crepuscular și, vorba cronicarului, iscusit miros făcea.
Pastorel Teodoreanu, Inter pocula
“Cotnar
rosnovănesc”, dupa numele boierului Roznoveanu, care avea vie in zona – era un
vin pe care Eminescu si Pastorel il apreciau deopotriva. Era un cupaj realizat
din cele 4 soiuri de strugure alb specifice podgoriei, iar formula lui, o
aflam, de la cine altul, decat de la Pastorel: "Vechea formulă a acestui ”vin
fara seaman e Grasa (predominanta)
+ Feteasca + Ţârţără* (parti egale) + “5% vin busuioc, care-l face sa se
prezinte in conditii optime.” Pastorel Teodoreanu, Tamaioasa si Tamaiosul
Eminescu elogia acelasi vin: "Dar cind din vechea Moldavie / ne vine vinul de Cotnar, / ciocniti pahar[ul] de pahar / cu evlavie."
Laudele
lui Al.O Teodoreanu (Pastorel) la adresa vinului de Cotnari, sunt numeroase: "Rege-Soare”
al vinurilor ... "Slavind
podgoria Moldovei / Cotnarizata intru Domnul / Sub semnul marelui Stefan" ... "... am crezut si crede-voi mereu / In Arta, in Moldova si-n Cotnar” … "Cotnar,
batrine conetabil / Si senior palatin, / Dar nu este vin, / Ci soare potabil" … "Numai
omului subtire / ii place “Grasa” de Cotnar."
Titus
Moraru remarca in prefata la “Inter pocula”: "Costache
Negruzzi “transcria” in Cintec vechi cum că vechii boieri nu șuguiau
nici cu cinstirea Cotnarului, nici cu apostrofarea unui vodă hain: “Domnul la
masă-i poftea / și cu Cotnar îi cinstea, pînă ce îi îmbăta. / Boierii cînd
închina / îi zicea: “ Măria-ta / cu paharul îndesește, / dar cu birul mai rărește".
Pastorel
se intreba odinioara: "Ce-ar fi pamantul fara soare / Si bucatarul fara har, /
Literatura, fara sare, / Moldova, fara de Cotnar?"
Noi, ne putem intreba astazi, doar, de ce nu se mai face “Cotnar” ca’n vremurile de demult?
"Cotnarul, cind il faci cu “Grasa”, / “Feteasca”, Ţârţără*, sa-i pui, / Spre a-l ridica in rangul lui, / si 5% “tamaioasa”.
Pofteste pe www.vinpenet.ro sa cunosti vinurile de acum!
Note:
*
Ţârţără = Frâncuşă
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu