20150303

Niciodata, vin sec dupa unul dulce

Inter pocula - AL.O.Teodoreanu (Pastorel)
"Al.O.Teodoreanu (Pastorel) si-a creat (involuntar) si o aureola de gastronom si "oenolog" incercat, care stie sa insoteasca festinurile, cind "gratarul e la punct si vinul la gheata", cu o cozerie spirituala inepuizabila, dovedita cu prisoninta prin savuroasele Cronici ale gastronomului, prin rubrica Politica vinului, semnate pe vremuri in diferite publicatii, prin Planetele de gastronom generos daruite pe servetelele restaurantului bucurestean "Hanul Ancutei", deschis in 1936 de scriitorii moldoveni sub patronajul marelui lui mentor si prieten, Mihail Sadoveanu, sau prin volumul de epigramatica Vin si apa. Pricepatorul in aceste delicate arte ne-a lasat si o opera scinteietoare: o carte (manuscrisa) strabatuta de verva-i caracteristica si gluma fina, petulanta, Romania gastronomica, si un caiet de versuri Inter pocula."  Titus Moraru, prefata la Inter pocula


In sectiunea "Raspunsuri cetitorilor" aflata in volumul Inter pocula, Pastorel raspunde unei cititoare pe un ton vesel, sampanizant, suav:

"Nu, scumpa doamna. Ceea ce v-a spus varul dumneavoastra (sa ma ierte!) e pura pedanterie. As califica, va asigur, poate si mai aspru sfaturile lui, daca nu le-as datora delicioaselor dumneavoastra rinduri, in care imi faceti inalta onoare de a ma alege arbitru. Iata raspunsul meu scurt si raspicat:
Bine ati facut, scumpa doamna, ca ati preferat sa serviti un singur fel de vin bun, decat sa alternati Odobestiul vechi cu un vin rosu mediocru si o Malaga dubioasa. Cit despre parerea varului, ca ar fi trebuit sa serviti Malaga la aperitiv, este o erezie. Axiom: Niciodata si sub nici un motiv nu se serveste un vin sec dupa unul dulce. E drept ca Brillat-Savarin - care, intre noi fie zis, e un bun scriitor, dar un gastronom de apa chioara - spune, si cu drept cuvint, dupa cum ati subliniat, ca dupa trei pahare din acelasi vin gustul se blazeaza. Dar cind acelasi vin e foarte bun, cum ma incredintati ca e Odobestiul dumneavoastra, invitatii nu au decit sa se  multumeasca si cu doua pahare.
Cit despre varul dumneavoastra, credeti-ma: Nu-l mai invitati! Nu-l cunosc, dar nu mi-e simpatic. Daca e asa de exigent la o masa improvizata la o vie, ce trebuie sa fie in oras! In tovarasia unei doamne atat de spirituale ca dumneavoastra e aproape indecent sa analizezi ce mananci si ce bei. Si mie imi plac lucrurile bune, dar va jur ca o tartina si-o citronada mi s-ar parea un festin. Bineinteles, fara var. Pariez ca va arunca citate latinesti si ca vrea sa ajunga ministru.

Primiti respectuasele omagii ale servului dumneavoastra,

Al.O.Teodoreanu"






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu